Leder

Inleiding

Leder is afkomstig van de huid van dieren en wordt dus niet gemaakt in een fabriek. Het is gegroeid, een natuurproduct met al zijn eigenaardigheden en nuances. Zoals met vele natuurproducten heeft het gemeen dat het in de loop van de jaren mooier wordt, mits goed behandeld. Het productieproces, waarbij het leder als eindproduct tot stand komt bestaat uit diverse bewerkingsgangen.

Leer (leder) is een materiaal dat gemaakt wordt van de huid van voor vleesconsumptie gedode dieren, bijvoorbeeld koeien of varkens. Luxere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een lam, kalf of een hert. Van beschermde diersoorten (bepaalde slangensoorten) kan de import en handel van het leer verboden zijn, dit kan echter per land verschillen. Voor bijvoorbeeld leer van krokodillen (krokodillenleer) word in bepaalde landen een uitzondering gemaakt. Zelfs de huid van sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen) wordt wel tot leer verwerkt.

Het leder uit alle kwaliteitsklassen wordt gebeitst met aniline kleurstoffen. De verfstoffen dringen diep in de huid tot ca. 1 mm. Hierbij kan men dan spreken van een door en door geverfd leder. Kleurnuances ontstaan doordat niet alle delen van de huid evenveel kleurstof opnemen. De huiden worden gedroogd en verharden daardoor. Door middel van walken (het machinaal kneden van het leder) worden de huiden weer soepel. Het gelakte leer wordt verkregen door het spuiten van de door en door geverfde huiden met kleur lak op waterbasis. Deze klassieke bewerkingsmethode levert een zeer sluitvast en weinig kwetsbaar leder op voor het dagelijks gebruik (Jassen, broeken, rokjes, etc). De laklaag beschermt het leder tegen inwerking van vocht, transpiratie en vet.

Onderhoud en opslag

Leren kleding nooit in een plastic zak bewaren (Schimmels). Altijd op een kleerhanger hangen om de pasvorm te behouden. Leren kleding ook niet opvouwen, hoe netjes je dit ook doet er zullen na verloop van tijd vouwranden ontstaan die slecht te verwijderen zijn. Denk eraan: Een leren kledingstuk is geen regenkleding en kan verkleuren in de zon. Indien het toch nat is geworden, drogen bij kamertemperatuur, niet in de zon bij de verwarming of een kachel. Opgedroogde regendruppels en andere lichte vlekjes met een fijne zachte borstel een leder sponsje of met droogschuim van lederzeep behandelen. Deze vlekjes verdwijnen ook vaak door het leer van het kledingstuk zacht tegen elkaar te wrijven. Mocht het toch nat zijn geworden of heb je opgedroogde regendruppels verwijderd het kledingstuk opnieuw inspuiten. Vlekken nooit met bijtende oplosmiddelen behandelen, zoals tri, benzine, aceton, enz. Stug geworden leer wordt weer soepel door het te behandelen met lederspray. Vette randen kunnen evenals lichte vlekken voorzichtig met een suède schuursteen verwijderd worden. Lederen kledingstukken alleen laten reinigen bij een goede lederreinigingsspecialist.

HOME